Capitalism (neo)protestant în Bucovina

Cândva, în anii ’80, când am copilărit acolo, era doar un sat frumos, cu bucovineni mândri şi răi. Acum, când mai trec pe acolo, descopăr cu totul altceva. Fabrici, cartiere de case noi şi alte semne de progres economic în ceea ce a devenit între timp oraşul Vicovu de Sus, în centrul Bucovinei istorice şi la marginea nordică a celei rămase sub autoritate românească. Cu vreo 14.000 de locuitori, vreo 10 fabrici, toate apărute după 1990, şi un simţ rar al responsabilităţii.

Biografie ( de pe ecomunitate.ro/vicovu_de_sus) :

„Cea mai cunoscută dintre aceste firme este Marelbo (…). Patronul firmei, Aurel Bobu, are 25 de ani de experiență în domeniu şi a pornit, cum s-ar spune, de jos. În 1984, după armată, a intrat ucenic la un pantofar celebru din Vicovu de Sus, Costănel Băhnean. După 6 luni, a început să lucreze pe cont propriu. A împrumutat nişte bani de la o cunoştinţă şi a plecat la Timişoara, de unde şi-a cumpărat o maşină de cusut Singer. Cu aceasta, cu un calapod de lemn şi cu câteva cuţite, a făcut prima pereche de pantofi pentru mama sa. A avut succes şi s-a pomenit cu o avalanşă de comenzi de la vecini şi cunoştinţe. Apoi şi-a luat, la rândul său, ucenici şi lucrători, pentru că pantofii produşi la atelierul său au ajuns la mare căutare în pieţele din Vatra Dornei şi Paşcani”.

Mi-am cumpărat deja vreo trei perechi de pantofi din Vicov, direct de la fabrică, şi chiar sunt buni. În anii ’80 existau deja multe ateliere de încălțăminte în Vicov, sat pe care Pactul Ribbentrop-Molotov l-a tăiat în două: oamenii au rămas în România, pământurile la ruși.

Lipsiți de resurse, oamenii au căutat un mod de supraviețuire în lumea comunistă care i-a sărăcit şi i-a terorizat (prin anii ’50 oameni din Vicov au fost executaţi de Securitate ca nişte câini, noaptea, la marginea satului) şi s-au specializat până la urmă, de prin anii ’70, pe încălțăminte, pe care o vindeau prin zonă şi, în timpul verii, în orașele mari (Timişoara şi Constanţa mai ales). Chiar am ucenicit şi eu, din curiozitate, o perioadă într-un astfel de atelier ținut de tatăl unui prieten şi am prins tehnica şi limbajul.

Unul dintre directorii de fabrică din Vicov, un fost coleg al tatălui meu, mi-a spus, mândru, că „am ajuns să avem deja oleacă de putere economică”.

Cum s-a ajuns la o astfel de (r)evoluţie ? Pe lângă iniţiativa unor oameni lipsiţi de resurse în căutare de mijloace de subzistenţă, mai e ceva. Puternica comunitate neoprotestantă din localitate, reprezentând cam o cincime din populaţie (penticostali mai ales) şi care domină industria locală, reprezentînd un adevărat element pivot.

De altfel, în Bucovina există o prezență masivă a cultelor neoprotestante, mult peste media din România, o consecință a (auto)compromiterii bisericii ortodoxe în perioada comunistă şi chiar înainte, după anexarea Ardealului şi Bucovinei în 1918. Atunci s-a produs o invazie de călugări bărboși şi murdari din vechiul regat care îi agasau pe foștii supuși ai imperiului, obișnuiți cu toleranța religioasă, cu predici fanatic-național-ortodoxe preluate de la ruși şi greci.

Ce îmi spune toată această poveste ? Nu doar că se poate, că iniţiativa şi munca produc valoare – un lucru banal dacă te îndepărtezi de Bucureşti şi de şmecheria ca choix de vivre. Ci mai ales că avem şi în România exemple de etică protestantă în afaceri, teoretizată în The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism de Max Weber.

Descopăr acest tip de etică (neo)protestantă într-o altă declaraţie a patronului de la Marelbo : „Dumnezeu mi-a dat mie, ca să dau şi la alţii”.

Şi fac legătura cu o amintire de demult : copil fiind, am asistat la incendiul unei case de „pocăiţi” în Vicov, locuită de o familie cu 10 copii. În 2-3 luni, casa era reconstruită, prin munca voluntară a celorlalţi pocăiţi din sat.

Sounds like Weber, isn’t it ?

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: