Houellebecq şi declinul unei civilizaţii

„Păcat. Michel Houellebecq e, în primul rând, scriitor”, remarca în Le Figaro criticul Dominique Guiou cu cinci zile înainte de lansarea ultimei cărţi, La carte et le territoire, a celui mai în vogă scriitor francez de azi.

Se referea la nenumăratele polemici în care s-a implicat scriitorul. „On l’adore ou on le déteste”, rezumă Guiou. Şi cum ar putea fi altfel, atât timp cât în romanul abia lansat Houellebecq însuşi apare ca personaj –  care moare asasinat în mod oribil  ?

Lansarea ultimului său roman nu a fost nici ea lipsită de controverse. Un site franţuzesc i-a reproşat zilele trecute că a folosit în romanul său – primul lansat după 2005 – pasaje de pe Wikipedia, iar scriitorul Michel Levy – culmea, fratele preşedintei „Asociaţiei prietenilor lui Houellebecq” – l-a acuzat de plagiat.

Însă scandalul care l-a însoţit în ultimii ani i-a fost un bun aliat şi acum : după nici o săptămână de la lansare, cartea sa se află în topul vânzărilor din Franţa.

Ce îl face însă atât de căutat pe un scriitor francez greu de gustat în afara Hexagonului şi care trăieşte de altfel de ani buni în Irlanda ?

În primul rând sentimentul de declin, de decadenţă teribilă, pe care îl cultivă în cărţile sale şi pe care îl resimte acut occidentalul modern („tout va mal aujourd’hui”), tot mai dispus să se complacă într-o mentalitate de cetate asediată (de arabi, chinezi, est-europeni, ţigani etc).

„Un lucru era sigur : nimeni nu mai ştia să trăiască”, constată el la un moment dat în Les particules elementaires, „cronica declinului unei civilizaţii : a noastră”, în care descrie viaţa plată şi fără orizont a doi fraţi, Michel şi Bruno, confruntaţi cu penibilul unei existenţe mizere.

O a doua temă des întâlnită este cea a singurătăţii (auto)asumate, pe care o regăsim şi în Plateforme, roman lansat la începutul anilor 2000 şi tradus şi în româneşte.

Singurătatea e o piaţă uriaşă în spaţiul ideatic occidental, după secole de individualism, iar Houellebecq pătrunde în ea cu mare pompă pe intrarea principală. Iar singurătate înseamnă azi, mai mult ca orice altceva, televiziune sau internet.

În adolescenţă, Michel credea că suferinţa îi aduce omului mai multă demnitate. (…) Se înşelase. Cel care îi aduce omului mai multă demnitate este televizorul„.

Detestat sau adulat, Houellebecq nu lasă indiferent (c’est un habitué des propos à l’emporte-pièce et des attaques ad nominem, ce qui lui vaut inimitiés solides et rancunes tenaces), fapt indicat şi de agitaţia de pe forumurile principalelor ziare la articolele despre ultimul roman.

Le truc de Houellebecq, c’est une scène salace par page. C’est son père qui le dit. Cela ne vaut pas le plus petit article dans le plus petit canard provincial...”, acuză un forumist. În timp ce un altul îl laudă : „Moi j’aime bien ce qu’il a dit sur les religions…

Unul din ei rezumă, cred, cel mai bine sentimentul celor care îl detestă : „Houellebecq fait rimer littérature avec pornographie et nihilisme. L’art n’aurait jamais du être confié à des pervers.

Un prieten francez mi-a spus odată că se regăseşte în Houellebecq pentru că i se pare că viaţa sa seamănă cu cea din cărţile scriitorului. Până la urmă, e poate explicaţia simplă a succesului lui Houellebecq.

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

One Response to Houellebecq şi declinul unei civilizaţii

  1. evelics says:

    Din ce în ce mai mult viata,si nu numai a francezilor,refuză să se mai încadreze în niste tipare,de multe ori idilice,care să conducă la zugrăvirea ei ca atare în literatură.Este important pentru un scriitor,bineînteles nu chiar în orice formă de exprimare(cât să nu deranjeze transant sensibilitatea),este,deci,important să constate că există oameni care se regăsesc în tabloul pe care îl oferă el în paginile unei cărti.Vă multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: