Democrație cu săruturi pe gingii

Abilitatea politică constă în a putea să prevezi ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna următoare și la anul, pentru ca apoi să poți explica de ce nimic din toate acestea nu s-a întâmplat”. (Winston Churchill)

România, peste ceva vreme

Democrația respiră parcă prin toți porii Bucureștiului, acest amestec suprarealist de Paris, Moscova, Istanbul și Bombay. Oamenii merg grăbiți pe străzi, fiecare către o țintă doar de el știută, zgribuliți în geci și paltoane.

E o dimineață superbă de iarnă. Începe telejurnalul de la 10. O voce optimistă începe să turuie: “La nici zece zile de la învestire, guvernul Ponta-Antonescu/Antonescu-Ponta a obținut prima victorie pe plan economic: a renegociat acordul cu FMI în condiții mult mai favorabile decât regimul Băsescu.

Astfel, TVA nu va mai fi majorată cu 5 procente, ci doar cu 4, până la 28%. Iată declarațiile făcute ieri seară pe aeroport, la sosirea delegației române de la Washington”.

Intră un cadru larg cu cei doi co-prim-miniștri, Victor Ponta şi Crin Antonescu, umăr la umăr. Începe Ponta, după un scurt schimb de priviri cu Antonescu.

“Bună seară, îmi cer scuze că v-am făcut să așteptați atât, din păcate condițiile meteo grele de la Washington au întârziat decolarea. Deci, să încep cu ce este mai important: TVA nu crește cu 5 procente. A fost greu, domnii de la FMI aveau anumite calcule ale lor, însă TVA va fi doar, repet: doar 28 de procente.

Despre pensii? Chiar cu asta doream să continui, este vorba de o mică ajustare, de zece procente, dar care va fi realizată progresiv, în funcție de mărimea remunerației. Adică mai puțin la pensiile mici și mai mult la cele mari, cum este şi normal.

Nu e vorba de ajustările pe care le avea în calcul regimul anterior, care ar fi adus pensionarii într-o situaţie insuportabilă. Haideţi că avem toată săptămâna, vă rog, dacă mai aveţi întrebări vă poate răspunde domnul co-prim-ministru”.

Antonescu face un ușor pas înainte. “Bună seara, n-o să vă ţin mult, pentru că e frig şi pentru că e nepoliticos. Pe scurt: regimul care a fost nu mai este, a început o nouă eră pentru România, una a democrației autentice, una în care cetățeanul este în centrul atenției, în care guvernanții sunt în slujba cetățenilor şi nu invers”.

În Financial Times a apărut un articol proaspăt despre România, “A new Balkan tale”.

“Odată ultimul buletin băgat în urnă şi scorul anunțat, începe partea grea a politicii. În România, povara e întotdeauna mai grea decât data trecută. Avem două partide câștigătoare care n-au reușit să se înțeleagă nici măcar asupra numelui unui prim-ministru, încât au apelat la o soluţie unică în lume: doi primi miniştri egali ca responsabilităţi, şi un guvern binom, cu numele ridicol Ponta-Antonescu Antonescu-Ponta, pentru ca numele unuia să nu pară mai important decât celălalt şi să nu indice o proeminență la guvernare.

După o campanie marcată de un populism înfiorător, în care mai era puţin şi se promiteau împroprietăriri pe Lună şi bani gratis la toată lumea, pentru cele două partide ce deţin o majoritate zdrobitoare în Parlament, de aproape 80%, a venit vremea decontului: o economie slăbită, cu o lipsă acută de surse de finanţare, pe care agravarea crizei globale o impinge spre o nouă cură de slăbire.

Primul drum e şi cel mai greu: la sediul FMI. Doi co-primi-miniştri în genunchi la Washington, după ce au insultat instituția financiară internațională luni la rând, în campania electorală, promițând izgonirea imperialiștilor americani din Bucureşti.

La trei săptămâni după alegeri, cei doi politicieni români au venit să îngenuncheze în templul finanțelor mondiale, spășiți, ca doi tineri neghiobi care şi-au reamintit de biserică şi au decis să se spovedească abia după ce au aflat că s-au îmbolnăvit de cancer“.

La televizor, oamenii sunt fericiți de revenirea democrației. Niște săteni din Teleorman descriu entuziaști în fața camerei cât de bine le este acum, după căderea dictaturii.  Într-un supermarket din Capitală, o pensionară înfofolită ca un eschimos și cu un cărucior plin de produse în față înfierează regimul dictatorial anterior.

“Vă spun, simțeam că nu mai pot respira când îl vedeam pe dictator, că era chel și urât, o rușine, vă dați seama cum ne vedea străinii. Acuma avem și noi conducători adevărați, care arată frumos la televizor, e mult mai bine”.

Democrația se instaurează încet, dar sigur, și în presă. Radu Moraru a trecut primul de partea poporului, declarând că s-a păcălit crezând că regimul anterior se poate schimba în bine. “Trebuie uneori să ai curajul  să recunoști că ai greșit”, s-a scuzat el. În prima emisiune de la Nașul din noul regim a fost invitat Sorin Ovidiu Vântu. Moraru s-a scuzat pentru atacurile nedrepte din trecut, Vântu l-a iertat părintește și a vorbit apoi despre bizniz și democrație. A scăpat de toate procesele, iar procurorii care l-au anchetat au fugit din țară sau au murit de cancer. “Dumnezeu i-a pedepsit”, constată Vântu.

Dan Diaconescu a început o serie nouă: „SENZAȚIONAL: Dictatorul Băsescu a fugit din țară cu 50 de tablouri din patrimoniul național”.  Vadim apare o dată la două zile în studio, alături de câțiva securiști patrioți care zic că dețin informații de prima mână despre “matrozul chior”, cum îl numesc ei.

Cei mai mulți blogheri au trecut și ei de partea democrației. Roncea s-a încăpățânat, i s-a închis blogul nedemocratic și a fugit în munți. Unii zic că s-a călugărit, alții că încearcă să recruteze partizani. Lovin a rămas și el fără blog, s-a refugiat la Bacău, scrie reportaje locale pe 1.000 de lei pe lună. A dat un material excepțional despre un podeț inaugurat recent într-o comună.

Au încetat atacurile din presă, care erau un simbol decadent al vechiului regim nedemocratic, după cum a explicat Sorin Roșca Stănescu, noul președinte al asociației presei, considerat în presa mainstream un disident al fostului regim. CTP scrie doar despre tenis, a analizat entuziast ultimul meci dintre Federer și Nadal, într-un editorial intitulat: “Alienii directei de dreapta”.

Despre Băsescu nu se știu prea multe. E dat în urmărire prin Interpol, ultima dată ar fi fost văzut în port la Singapore, cu o șapcă marinărească pe cap și un tatuaj pe umărul stâng, cu o mică hartă a României pe care era o ancoră.

Boc s-a întors la Cluj, tocmai a publicat un tratat despre rolul Curții Constituționale în democrație, e considerat deja cel mai plicticos autor de drept de la Adrian Năstase încoace. PD-L-ul mai are mici fiefuri în Ardeal și Suceava, ținute de Blaga și Flutur,  ultimii mujahedini în fața talibanilor.

Elena Udrea mai dă, din când în când, comunicate de presă din Monte Carlo, pe care nu i le preia nimeni în afară de Mircea Badea, care face mișto de ele la emisiunea lui. A plecat de la antenă, are acum o emisiune de două ore la TVR.

Gâdea, Ciutacu și Stan fac și ei un talk-show la TVR, imediat după telejurnal. Televiziunea publică a început o serie de documentare cu titlul “Moștenirea unei dictaturi”. Pe Pro TV se dau doar filme și divertisment, iar la știri se bagă mai mult mondenități.

În ultima vreme au apărut multe bancuri, pe care lumea le zice mai mult în șoaptă. Guvernul e numit ba Pontănescu, ba Puștiulescu-Absentescu, iar președintele interimar Geoană e poreclit Țopăilă.

Ultimul banc popular spune așa: “De ce e nevoie de doi prim-miniștri? Pentru că doar amândoi împreună îl pot egala pe un marinar la numărul de cojones”.

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: