Arhiva mormonă a sufletelor

La 20 de mile sud-est de Salt Lake City, bastionul sectei mormone, se află o arhivă conținând 2,4 milioane de microfilme cu acte de stare civilă pentru circa două miliarde de persoane. Arhiva “Granite Mountain Records Vault”* se află într-un buncăr săpat în muntele Wasatch, protejat cu uși de 14 tone, destinate să salveze microfilmele în cazul unui război nuclear.

Potrivit unei anchete realizate de o echipă de jurnaliști de la canalul francez M6**, arhiva conține date din peste 100 de țări, cele mai multe obținute cu acordul statelor, care au permis reprezentanților mormoni să microfilmeze certificatele de stare civilă. Franța, de exemplu, a acceptat în anii 1960 microfilmarea arhivelor de către mormoni, iar procesul de copiere continuă.

Arhiva conține cópii după registre parohiale, acte de căsătorie, necrologuri, recensăminte și alte date de acest gen, unele datând din Evul Mediu.

Care este, însă, motivul pentru care “The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints” (sau LSD), denumirea oficială a sectei mormone, investește sume imense în stocarea de date de stare civilă și în protejarea lor împotriva unor atacuri cu bombe atomice?

Un prim răspuns este dat de obsesia mormonilor legată de un cataclism nuclear. Fiecare mormon este obligat să stocheze alimente care să îi asigure supraviețuirea pentru o lungă perioadă de timp, iar în Salt Lake City se află chiar un siloz de cereale care poate asigura necesarul de pâine pentru comunitatea mormonă timp de trei ani.

Nu este, însă, o explicație suficientă. O alta, mai cuprinzătoare, este legată de un obicei al mormonilor, unic în universul creștin, și anume botezul morților. Practica provine dintr-o interpretare à la lettre a unui pasaj din Biblie, potrivit căruia nu pot fi mântuiți decât cei botezați.***

Botezul morților se realizează în templele mormone prin intermediul unor “proxy”, descendenți ai celor dispăruți ce preiau în timpul ceremoniei identitatea celor decedați. În acest fel se poate realiza idealul mormon al reunirii familiilor în lumea de dincolo. Obsesia pentru adunarea datelor de stare civilă devine, astfel, explicabilă prin faptul că oferă acces la o bază de date unică despre strămoșii noștri, ce pot deveni astfel mormoni fără să fi cunoscut vreodată această sectă.

Practica mormonă a intrat în centrul atenției în anii 1990, când s-a descoperit că sute de mii de evrei uciși în Holocaust au fost “botezați” de către sectă, alături de multe alte persoane, între care celebrități precum Charles de Gaulle. Reprezentanții mormonilor au încercat să justifice situația prin zelul unor membri ai sectei, dar au acceptat să oprească “botezul” evreilor morți, cu excepția cazurilor când aceștia au descendenți mormoni sau toate rudele în viață își dau acordul.

De altfel, în ciuda secretomaniei sale, secta mormonă, foarte bogată, oferă acces nelimitat la arhiva sa la Family History Library din Salt Lake City sau în cele 3.000 de centre Family History pe care le-a deschis în lume, din Utah până în Europa sau Oceania, mici francize ale arhivei morților.

Biblioteca are și o pagină de internet, cu un index pe țări.**** Despre România nu există decât date preluate din recensăminte, ceea ce sugerează că statul român nu a acceptat copierea datelor de stare civilă de către mormoni, deși secta face prozelitism și în această zonă, doi misionari murind recent la București în condiții dubioase.*****

Totuși, arhiva mormonă, unică pe plan mondial, este de real ajutor pentru genealogiști, care pot găsi aici referințe despre strămoșii multor persoane. Reprezentanții mormoni susțin că efortul lor de conservare a datelor poate fi de real ajutor pentru țările ce au acceptat copierea datelor, deoarece, în caz de pierdere a datelor originale din cauza unor dezastre precum incendii, inundații etc, secta lor este dispusă să “doneze” cópiile gratuit. Secta mormonă este, de altfel, decisă să continue efortul de conservare și are ambiția să utilizeze cele mai noi tehnologii în acest scop.

Imaginea mormonilor s-a schimbat mult, de altfel, față de secolul XIX, când mica sectă poligamă de atunci, creată în jur de 1820 de obscurul “profet” Joseph Smith, era ridiculizată de Mark Twain în cartea “Roughing It” (tradusă în românește cu titlul „Sub cerul liber”).

* de pe pbs.org

** reportajul pe m6replay.fr

*** de pe lds.org, unul din site-urile sectei

**** familysearch.org

***** de pe deseretnews.com

Reclame

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

2 Responses to Arhiva mormonă a sufletelor

  1. Pingback: Arhiva mormona a sufletelor (Cealalta Lume)

  2. Gina says:

    E templul din SLC, e suberb. Legat de articol nu cred ca ati demonstrat mare lucru,oricum sunt de acord cu botezuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: