Ce caută China în Bilderberg

Bătrânul Kissinger inovează din nou. Pentru prima oară, un oficial chinez de rang înalt participă la o reuniune a clubului Bilderberg. Este vorba despre Fu Ying, viceministru al afacerilor externe în guvernul de la Beijing.

Kissinger, fondator al grupului Bilderberg și participant la toate reuniunile acestuia din 1954 încoace, cunoaște China. El a fost cel care s-a dus, la începutul anilor ’70, la curtea împăratului Mao. Atunci i-ar fi spus împăratului roșu: “Puterea este cel mai mare afrodiziac!”, ca răspuns la o întrebare a lui Mao legată de legendarul său succes la femei, în ciuda unui aspect fizic modest.

Este o premieră cu semnificații adânci. Bilderberg este un club pur occidental, din care până și europenii din Est au fost izgoniți în ultimii ani. Ei sunt obiect, nu subiect în ierarhia puterii, și nu este întâmplător că niciun român nu apare pe vreo listă de invitați. Or, prin această prezență, care nu ar fi fost posibilă fără un acord la cel mai înalt nivel de la Beijing, China ia un loc la masa stăpânilor.

În 1973, Henry Kissinger s-a dus la Beijing să-i ofere locul, ocupat până atunci de Taiwan, în consiliul de securitate al ONU, la pachet cu recunoașterea regimului de către SUA. Americanii se pregăteau să plece din Vietnam, doreau o retragere controlată, și aveau nevoie de bunăvoința Chinei, pe care nu o mai puteau ignora.

Acum americanii se retrag din nou. Se pregătesc, mai exact, de retragere. Prezența militară din Afghanistan și colaborarea dificilă cu Pakistanul, un aliat vechi al Chinei, fac necesar un acord cu Beijingul pentru ca retragerea să nu însemne o catastrofă geopolitică. Miza se mută puțin mai la vest, în Iran.

Ceva important se negociază între SUA și China în această perioadă. Dacă lista oficială invitaților, publicată astăzi*, nu oferă vreo surpriză în afara prezenței oficialului chinez, observatori independenți confirmă cinci nume grele care au fost zilele acestea la Suvretta House Hotel din Sankt Moritz: Anders Fogh Rasmussen (secretar general al NATO), Angela Merkel, Jose Luis Zapatero, Bill Gates și Robert Gates (secretar al apărării în SUA). **

China poate oferi ceva important americanilor pe relația cu Islamabadul, dar trebuie să primească ceva în schimb, ca în 1973. Nu este întâmplător că doamna Fu are printre responsabilități, în ministerul chinez al afacerilor externe, relația cu Europa, dar și Hong Kong, Macao sau Taiwan.***

Iar ceea ce vor chinezii ține, probabil, de un acces crescut pe piața europeană, esențială pentru ei – dar unde nimic nu se face fără acordul Angelei Merkel -, și de Taiwan.

Pentru SUA, Taiwanul reprezintă o miză prea importantă pentru a o ceda pentru atât de puțin. Iar americanii au ținut să le reamintească chinezilor de acest lucru, în aceste zile. Nu este întâmplător că Hillary Clinton a declarat ieri, chiar în timpul reuniunii Bilderberg, că SUA se opun „colonialismului” chinez din Africa. ****

Ar fi cu totul naiv să ne închipuim că americanii și-au dat seama abia acum de ceea ce fac chinezii în Africa, în condițiile în care politica lor pe acest continent, unde caută să pună mâna pe cât mai multe resurse, este bine cunoscută de ani buni.

Însă Statele Unite au un atu în fața Chinei, atu ce poartă numele de Flota a V-a, care operează în Golful Persic și în Oceanul Indian. China știe bine că acest mare foarfece american poate întrerupe oricând două treimi din importurile chineze de petrol și toate importurile de minereuri din Africa, dacă Washington-ul apasă pe un buton.

Iar Clinton tocmai le-a sugerat chinezilor să își revizuiască în jos pretențiile și, poate, să își ia gândul de la Taiwan, deocamdată. Pentru a-și recăpăta “provincial rebelă”, China va trebui să ofere ceva mult mai important la schimb, cândva.

* de pe de pe bilderbergmeetings.org, site-ul official al Clubului Bilderberg

** de pe bilderberg2011.com

*** de pe portalul bulgar Novinite

**** de pe Hotnews

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

6 Responses to Ce caută China în Bilderberg

 1. Pingback: Ce cauta China in Bilderberg

 2. evelics says:

  Oricare organizatie internatională,indiferent de putere si de cât este de sofisticată si de exclusivistă,după părerea mea,trebuie să tină seama de China,un alergător de cursă lungă care aleargă după propriile sale reguli si aceasta a adus-o unde se află acum,având chiar perspective de a depăsi concurenti cu renume,dar cu reguli clasice,îngrăditi fiind,mai mult sau mai putin,de civilizatia de tip european.Vă multumesc.

  • Franck says:

   Evelics, China este un mare jucător la scară globală, dar încă nu suficient de mare. China depinde în mare măsură de SUA și Europa, acestea nu depind decât în mică măsură de China. Următorii 10 ani sunt decisivi pentru China: modelul actual de creștere se apropie de final, căci avantajul competitiv începe să scadă. Dacă Beijingul nu face o schimbare fundamentală va avea mari probleme – căci China este foarte fragilă, intern, în ciuda aparențelor. Dacă economia chineză se oprește din creștere, vom vedea cu adevărat cât de solid este regimul mafiot-comunist actual.

 3. Aldebaran says:

  Bade,nu stiu cine esti si nici nu ma intereseaza,dar spre surprinderea mea constat un lucru perfect valabil si acum.Pe vremea lui Ceausescu toti stiau fotbal si agricultura.Azi ,au devenit cu totii politicieni,si atoate cunoscatori.
  Bade,tu ai auzit de familiile LI din China si Gupta din India ? Apoi ai auzit de Absolutismul Monarhic din Arabia Saudita ? Bade,cand vei stii mai multe despre aceste familii,vei afla si despre cei ce azi inca „decid ” soarta omenirii.
  Dar Bade,te-as intreba cine din Romania ai vrea sa faca parte din grupul sus amintit ?
  Nu este deajuns Adrian Nastase,cavaler de Malta si Mugur Isarescu membru in Clubul de la Roma ? Mai vrei si altii sa-ti spun ?
  Bade,politica este o palarie ,cam mare ptr.scafarlia ta,si cred ca nu se potriveste cu suportul .Daca te vei mai edifica,ma poti cauta.Cu bine,Aldebaran,

  • Franck says:

   Nici eu nu stiu cine esti dar m-am amuzat teribil citind cele scrise. N-am vrut sa raspund initial, dar o voi face, pe scurt. Familiile Li, Gupta sau monarhia wahabita din Arabia Saudita exista doar in cadrul definit de occidentali. Puterea, adevarata putere, e in vest si va ramane mult timp acolo. Si dinastia mogulilor indieni era putred de bogata, in cateva luni a devenit o anexa exotica a Companiei Indiilor de Est. Dinastia saudita se mentine si se imbogateste doar pentru ca i se permite, serveste interesele petroliere ale Occidentului. Daca cineva apasa pe un buton la Washington devin istorie, intra in cosul de gunoi al istoriei. La fel si familia Li: prospera in patratica de joc care trebuie, atat timp cat raman in ea. Se considera bogati pentru ca detin bucati de hartie colorata semnate de șeful Trezoreriei SUA si conturi in banci controlate direct sau indirect de marii bancheri ai lumii occidentale. Toate astea pot deveni istorie intr-o secunda. Prosperitatea in cadrul unor tari slabe e relativa, caci bogatia fara putere e fragila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: