Șah de 2 miliarde de euro la șeful ANAF

“Vă cer ca în termen de 60 de zile, acțiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool și produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puțin 1,5% din PIB. Aveți sprijinul meu necondiționat pentru aplicarea măsurilor necesare obținerii acestui rezultat”, le-a poruncit noul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, miniștrilor și șefilor mai mărunți din Comitetul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

Comunicatul oficial al Guvernului din 17 februarie enunță câteva promisiuni emise cu jumătate de gură de miniștrii prezenți la reuniune. O singură voce a lipsit. Cea a responsabilului numărul 1 în combaterea evaziunii fiscale, șeful ANAF, Sorin Blejnar.

Nu este deloc întâmplător. Oricine se pune în pielea lui Blejnar s-ar gândi de două ori înainte să emită cea mai simplă părere pe acest subiect. Când ți se cere să aduci în două luni 2 miliarde de euro, că atât înseamnă 1,5% din PIB-ul României (estimat la 138 miliarde euro în 2012), ieși prost orice ai face.

Dacă le obții, întrebarea legitimă care se pune este: bine, dacă ai putut scoate 2 miliarde în două luni, de ce nu ai făcut-o până acum? Ce ai făcut în ultimii trei ani, de când ești șeful ANAF?

Dacă nu le obții, tocmai ai dovedit că ești incompetent și oxfordianul cu ochelari rotunzi are un bun motiv să-ți taie capul. Un cap care tocmai a fost scos la licitație; costă 2 miliarde de euro.

Ce înseamnă 2 miliarde de euro în două luni? Înseamnă ca veniturile la buget să sară pentru prima dată în ultimele două decenii de 35% din PIB, adică să ajungă la un nivel neatins în tranziția noastră de la comunism spre nicăieri. Mai înseamnă că banii se strâng chiar la momentul oportun. La scadența somației lui MRU, adică în 15 aprilie, Institutul Național de Statistică are deja primele indicii privind PIB-ul din trimestrul I, de care depind majorările de salarii și pensii.

Cum datele vor arăta în mod sigur prea rău ca să te apuci să mărești salarii de bugetari și pensii de alegători în vârstă, ai putea recurge la planul B, dacă ți l-ai pregătit dinainte. Plan care înseamnă cele 2 miliarde.

Nu-l suspectez pe MRU de naivitate, că s-ar putea strânge 2 miliarde în două luni.  Nici nu are nevoie de atât. Cu un miliard de euro în plus la buget, poți mări salariile și pensiile din 1 iunie cu 5%, grosso modo. Un miliard care îți asigură imagine bună, adică te urcă în sondaje, și îți permite să scapi de Blejnar.  Două ținte dintr-un foc.

Cred că MRU este un bun jucător de șah. Gândește cel puțin trei mutări în avans. Și vizează mai multe obiective cu o singură mișcare. Rămâne de văzut dacă e suficient pentru a câștiga partida.

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

4 Responses to Șah de 2 miliarde de euro la șeful ANAF

 1. evelics says:

  Daca nu cumva primeste mutarea in plic.Pentruca e un razboi prea mare pentru un nou venit,indiferent de cartea sa de vizita.

  • Franck says:

   Blejnar e susţinut de interese puternice, care s-ar putea să fie suficiente ca să-l menţină în funcţie indiferent de ce face. Mutarea în plic: nu cred că se va produce, nu mai există timp pentru un alt experiment până la alegeri. E ultimul tren pentru PDL, vor fi nevoiţi să-l accepte coûte que coûte.

 2. evelics says:

  Pentru unele accidente ale istoriei nu ar trebui sa mai existe nici un ultim tren.Si unul a fost prea mult.

  • Franck says:

   Nu cred că există accidente ale istoriei. Există istorie şi atât. Nu-i putem scoate din istorie nici pe Dej, nici pe Ana Pauker, nici pe Ceauşescu, nici pe Iliescu, nici pe Băsescu. Nu are rost să regretăm istoria sau să o urâm. Suntem cu toţii produsul acestei istorii şi noi, la rândul nostru, producem istoria de mâine. Un comentator francez deplângea recent incompetenţa liderilor europeni actuali, cu toţii membri ai generaţiei baby-boom. Speră că generaţia care va prelua în curând puterea în Europa, pe care o numeşte generaţia Erasmus, să fie mai capabilă. Eu nu cred că, fundamental, o generaţie este mai bună ca alta. E vorba de spiritul epocii care e diferit. Generaţia Erasmus de la noi, care începe să ridice capul acum în politică (putem spune că Ungureanu sau Ponta fac parte din generaţia Erasmus), va aduce un suflu nou? E prematur să ne pronunţăm, după părerea mea. Abia peste câţiva ani le vom putea face bilanţul şi îl vom compara cu cel al liderilor de dinaninte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: