Profeții economiei în era haosului

În 1688, un ciudat finanțist evreu, Joseph de la Vega, a publicat la Amsterdam, pe atunci capitala financiară a lumii, cartea “Confusion de confusiones”,  primul tratat scris vreodată despre piața bursieră. Ca o ironie a sorții, el avertiza în legătură cu un comportament speculativ ce avea să genereze crize majore sute de ani mai târziu:

“S-au vândut la termen heringi înainte ca aceștia să fie pescuiți, grâne care încă n-au apucat să răsară pe câmp și tot felul de mărfuri așteptate să sosească dinspre Americi”. *

Amsterdam devenise deja templul speculațiilor financiare și locul în care se formau adevărate bule financiare. A fost și locul primei mari crize speculative: criza lalelelor, din 1637.  De altfel, tranzacțiile cu acțiuni de la bursă deveniseră foarte sofisticate, iar peste patru mii cinci sute de “jucători” erau implicați.

Bani adevărați se făceau și din speculații pe dobânzi. Adesea, bancherii se împrumutau cu dobândă de 3% în Olanda ca să dea credite cu 7% în Anglia.

Două secole și jumătate mai târziu, o altă criză se pregătea să izbucnească. Între timp, templul finanțelor mondiale se mutase la New York, după un sejur la Londra. Paul Warburg, creatorul Rezervei Federale americane, denunța la începutul anului 1929 bula financiară pe care o vedea formându-se și anunța “o depresiune generală în întreaga țară”. **

Bineînțeles că nimeni nu l-a ascultat, iar criza care a urmat avea să secătuiască economiile din întreaga lume. E greu de spus pe ce s-a bazat în previziunea sa. Există însă mai multe metode de prognoză care pot fi folosite pentru a detecta o criză.

Alan Greenspan, fostul șef al Fed, susține că a prezis criza din 1958 urmărind acumularea de stocuri din industria oțelului, pe atunci un sector cheie în economia americană. ***

Însă numărul previziunilor corecte este extrem de redus. Dacă facem o statistică, probabil cel mult una din zece estimări se confirmă. Este suficient să urmărim prognozele Comisiei Naționale de Prognoză din ultimii cinci ani ca să vedem că toate au fost infirmate de realitate.

În orice caz, perioada de după criza din 1929-1933 a însemnat și triumful metodelor keynesiene, care păreau să reprezinte panaceul economic.

Însă nu toți economiștii s-au lăsat înșelați. Keynes era soluția într-o lume aflată la început de globalizare, în care comerțul internațional era încă redus, iar barierele protecționiste puteau oricând fi întărite.

În anii 1970, modelul keynesian a sucombat definitiv. În concepția lui Keynes, inflația și șomajul se comportă precum doi copii care se dau în balansoar: când unul o ia în sus, celălalt pleacă în jos. Din 1970, șomajul și inflația au început să urce în tandem, ceea ce i-a pus în încurcătură pe economiștii fideli modelelor keynesiene. **

Schimbarea a avut efecte sensibile. Odată cu căderea modelului keynesian a scăzut dramatic și capacitatea de anticipare a crizelor, iar haosul s-a prelungit până astăzi. Acum, anticiparea evoluțiilor economice a devenit la fel de credibilă precum astrologia.

De altfel, chiar și Alan Greenspan s-a lăsat de meserie. S-a reconvertit în antiprofet: anticipează… ceea ce nu se va întâmpla. “Baloanele speculative se formează în perioade de amplu acces la creditare și de dobânzi scăzute pe termen lung – condiții cu care lumea este puțin probabil să se mai întâlnească ani de zile de acum încolo”.*****

Poate e un semn că al treilea val al lui Alvin Toffler e pe cale să scuture expertiza economică de aroganță. Și să ne readucă aminte că economia nu este o știință exactă, în ciuda formulelor matematice tot mai sofisticate pe care le folosește.

* Jacques Attali, “Les juifs, le monde et l’argent”, Fayard 2002, p. 307

** Ibidem, p. 479

*** Alan Greenspan, “Era turbulențelor: Aventuri într-o lume nouă”, Editura Publica 2008, p. 55

**** Ibidem, p. 69

***** Ibidem, p. 532

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

10 Responses to Profeții economiei în era haosului

 1. evelics says:

  Formulele matematice sunt sigure numai in matematica,acolo unde sentimentele nu au ce cauta.In marea finanta,intr-o lume stapanita de dorinta acerba(si putinta)de acumulare,de pasiuni si impulsuri,altele decat ceea ce presupune stiinta exacta care este matematica,totul o poate lua razna(si o ia ciclic)dupa niste reguli ce par fara noima,haotice,dar tind sa devina legi.Parere de nespecialist.
  Va multumesc.

  • Franck says:

   Lacomia e o trasatura umana. Lacomia duce si la progres, dar si la inegalitate si la abuzuri. Societatile primitive controlau mai usor lacomia, tentatiile erau mai putine. Banii si bogatia pe care o aduc a sporit lacomia si acum traim, vrand-nevrand, nu doar intr-o epoca tarzie a fierului, ci si intr-o epoca medie a lacomiei. Si lacomia nu scade, dimpotriva, creste odata cu tentatiile. Buddha atragea atentia acum 2500 de ani in legatura cu dorintele care ne aduc suferinte si nefericire. nimeni nu l-a ascultat cu adevarat, desi Asia e plina de statui cu el. Ca si cu Iisus o jumatate de mileniu mai tarziu: i-am pus poza in toate bisericile bogat ornamentate, i-am facut icoane placate cu aur unui om care propavaduia principiul esenian al saraciei. Ca sa nu fii lacom, trebuie sa fii imun la tentatii – si prea putini oameni sunt.

   • Dacian says:

    Bravo!
    Am vazut recent pe Netflix filmul „Tulip Fever”.
    Foarte interesant. Surpinde criza lalelelor, Amsterdamul acelor vremuri, oameni, obiceiuri, drame, usurinta cu care se intampla dramele (parca random) in lumea oamenilor – parca batuti de vant in voia sortii, dar viata adevarata, fara plasa de siguranta si timp de regrete. Oameni mai simpli, dar impulsivi. Marea majoritate erau total impulsivi, invatau viata, nu aveau de unde sa invete, experimentau si invatau in acelasi timp. Cum a facut umanitatea tot timpul. Ai avut norocul sa te povatuiasca cineva „cu cunoastere”, foarte bine. Nu ai avut, ai pus-o: treci la experimentat impulsuri, greseli, tentatii, etc pe cont propriu. Evolutia spiritului se face asa de-a lungul mai multor vieti (conform traditiiolor spirituale asiatice).

  • Arnold says:

   Sunt perfect de acord cu tine.

 2. radu says:

  iar peste patru mii cinci sute de “jucători” erau implicați. pai BVB nu are nici in secolul 21 atatia investitori :)))))

  • Franck says:

   Exact 🙂 Si faceau speculatii la termen la greu in secolul XVII, cand in Tarile Romane…dar mai bine sa nu vorbim. Decalajul era deja imens pe atunci si s-a accentuat treptat. Recuperarea intarzierii asteia istorice e adevarata problema a Romaniei, dar mai tot timpul reusim sa o luam pe cai intortocheate si esuam lamentabil.

 3. evelics says:

  Esuiaza…ei,nu noi! Cine sunt ei?Sa nu-mi spuneti ca nu stiti! Va multumesc.

 4. Dl.Goe says:

  Sarbatori fericite, cu sanatate si belsug. Un an nou cu bucurii. La multi ani!

 5. Pingback: Economia în era haosului și profeții ei « CER SI PAMANT ROMANESC

 6. Pingback: ECONOMIA IN ERA HAOSULUI SI PROFETII EI! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: