Jurnal de telespectator

7:30 Mă trezesc și dau drumul la televizor. Îmi place să fiu un om informat. Cât îmi beau cafeaua, văd știrile la Realitatea. Accident grav pe DN1. Apare cineva prezentat drept analist rutier, care aminteşte că Băsescu a condus băut. „Şi atunci, ce să le cerem oamenilor, dacă şeful statului dă un astfel de exemplu ?”

8:00 Antena 3 face un material de 15 minute cu accidentele rutiere de când a venit Băsescu la putere. Se cheamă : „Peste 15.000 de români morţi pe şoselele lui Băsescu”. Sunt foarte buni, au venit cu statistici care demonstrează clar că dacă nu era Băsescu murea mai puțină lume.

8:20 : Horoscop. O doamnă grasă spune că azi peştii trebuie să fie atenţi dacă merg cu maşina, riscă să fie implicaţi într-un accident.

8:30 Am lăsat maşina în parcare, azi merg cu autobuzul la muncă.

16:30 Am ajuns mai repede acasă azi, m-am învoit să plătesc curentul. Deschid televizorul pe Realitatea. Îmi place să fiu un om informat. E Fabrica. Se discută despre cauzele accidentelor rutiere în România. Se pune un material numit „Victimele lui Băsescu”. Se arată un mic filmuleţ cu un panou, sursa : „Youtube”, pe care scrie „Drum Bun” şi dedesubt, cu roşu : „Îi bun o p…ă !”. „E un mesaj pentru Băsescu”, subliniază un invitat în studio, un domn serios cu bărbuţă.

17:00 Începe Premium Liga pe GSP TV. Naum cu Geambaşu. Îmi place de ei, sunt curajoşi. Denunţă din nou echipa ungurească CFR Cluj, pe care o susţin arbitrii. Arată de 10 ori faza de etapa trecută când arbitrii au furat din nou pe faţă pentru CFR, neacordând un aut clar la mijlocul terenului pentru Pandurii. „Putea ieşi gol. Se poate spune că e viciere de rezultat”, subliniază Geambaşu.

17:05 Congestionat la faţă, Naum îl întrerupe brusc pe Geambaşu. Se apleacă uşor în faţă, stând încovoiat, cu un aer respectuos. „Da, îl avem la telefon pe finanţatorul Stelei, domnul Gigi Becali. Ce părere aveţi de faza asta, domnu’ Becali ?”. „Ce să mă mai mire, domnu’ Naum, păi mă mai miră ceva sub Băsescu ?”

17:10 Dau pe B1. Îmi place să fiu un om informat. Sunt Evenimentele Zilei, cu ziarişti de la Evenimentul Zilei care discută despre criza economică şi despre criza morală a societăţii româneşti. E foarte interesant, sunt ziarişti foarte deştepţi. Au, aşa, un aer superior, nici nu-i înţeleg tot timpul.

18:00 Mă trezesc, adormisem. Dau pe Realitatea. E o bandă mare galbenă. „Sorin Ovidiu Vântu arestat”. Toată lumea pare sub şoc, feţe congestionate în studio. intră Dinescu în direct prin satelit de la conacul din Cetate. Denunţă cu curaj regimul Băsescu şi aminteşte că Vântu e un mare intelectual şi că a scris poezii în tinereţe.

18:15 Adrian Păunescu intră în studio. Are faţa tumefiată de efort. „Am venit cât am putut de repede”, se scuză el. Scoate din buzunarul de la sacou o hârtie mototolită, îşi pune cu un aer solemn ochelarii pe nas şi citeşte : „Moartea unei vrăbiuţe”. Pauză lungă, poetul se uită fix la mine prin televizor. „De … Sorin Ovidiu Vântu, 1980”, adaugă el. M-am emoţionat, am luat repede un caiet şi am notat toată poezia.

„O vrăbiuţă s-a pus în geamul meu/Ieri pe la prânz/M-a privit ca şi pe un zeu/Un salvator neînfricat şi dârz/

Cu turte din grâu treierat de ţărani/ Am hrănit vrăbiuţa/Ca pe-un prieten vechi, cu-ale mele mâini/Şi i-am dat rămuţa/

De la nucul din curte/Dar motanul Ilie/Văzând vrăbiuţa hrănită cu turte/Într-un zvâcnet de gelozie/

A-nşfăcat biata păsărică/Victimă nevinovată pe-altarul firii/Hrană pentru fiinţa mitică/O Zeus, ne-ndurător cerut-ai jertfa nemuririi !”

Ce mai e de spus ? Toată lumea în studio era emoţionată, o doamnă de la PSD chiar a izbucnit în lacrimi. Recunosc, şi mie mi-au dat puţin lacrimile.

19:20 Antena 3 bagă o bandă mare : „Câinele lui Sorin Ovidiu Vântu împuşcat cu bestialitate de mascaţii lui Băsescu”. Se arată şi primele imagini cu un câine lup cu lăbuţa bandajată, având o privire sfâşietoare.

19:30 Medicul veterinar care se îngrijeşte de căţel intră în direct pe Realitatea şi vorbeşte, cu voce tremurândă, despre personalitatea extraordinară a câinelui lui Vântu. „Doamnă, sunt medic veterinat de 25 de ani, dar niciodată n-am cunoscut un asemenea câine inteligent. Este un animal excepţional, doamnă, excepţional, nici n-am cuvinte ca să mă exprim. O personalitate unică. Vă spun decât că e o crimă ce s-a întâmplat, doamnă, o bestialitate”, a spus el.

20:00 Dau pe B1, începe Naşul. Îmi place de Moraru, e curajos. L-a invitat pe Boc. Îl ia tare din prima :  „Domnu’ Boc, se vede că sunteţi un om cinstit şi onest, dar trebuie să le comunicaţi şi oamenilor acest lucru. În ziua de azi e important, poate chiar cel mai important, să şi comunici acest lucru. Vă rog eu”.

Boc se cam fâstâceşte, se vede că nu se aştepta la o întrebare atât de dură de la început, dar se scoate vorbind de Prima Casă, Primul Siloz, Prima Rablă, Prima TV, în fine ceva de genul, nu mai ţin bine minte, că sunt prea multe care încep cu „prima”.

21:15 Dau pe Gâdea, la Antenă. Îmi place de el, e curajos. Jos e o bandă pe care scrie : „Băsescu, disperat. A început să-şi aresteze opozanţii. Cine urmează ?” Dedesubt, mai mic, scrie „Ultimele zile ale dictaturii Băsescu”.

Omul cu laptop pune o manea cu Băsescu. Expertul politico-militaro-socialo-strategico-geopolitic Radu Tudor vorbeşte de implicaţiile dictaturii Băsescu în Europa secolului XXI şi arată izolarea internaţională a regimului. Laptop-man pune imagini de la procesul lui Ceauşescu, dar în locul feţei lui Ceaşcă e cea a lui Băsescu. Fain filmuleţ.

22:00 Mut din nou pe B1. Moraru e cu Gregoar Cartianu şi demonstrează pe o foaie mare din spate cum Iliescu, Patriciu şi Roman au pus la cale debarcarea lui Băsescu încă din 1990 şi cum se pregăteşte o nouă lovitură de stat cu ajutorul ruşilor.

Intră Cornel Dinu prin telefon şi spune că l-a auzit în 23 decembrie 1989 vorbind pe Roman ruseşte la telefon cu ambasada sovietică despre debarcarea lui Băsescu. „Eu eram în sacou, ceilalţi erau în pulover”, precizează Dinu.

22:30 Dau din nou pe Gâdea. Acum e o femeie care povesteşte cum a luat un cap în gură de la Băsescu. Are o pată mare pe faţă şi-i lipsesc doi dinţi. E cu copilul de 3 ani, care a scăpat mai ieftin, a luat doar un picior în piept de la marinar. Se vede clar urma de la pantoful lui Băsescu, pe talpă e un T şi un B şi o ancoră mică (copilul nu s-a mai spălat de când a fost lovit de Băsescu, aşa că urma apare ca un tatuaj). Mi-e milă de biata femeie, pare aşa de amărâtă.

23:15 Începe Mircea Badea. Îmi place de el, e curajos. Îl ia tare pe Băsescu de la început. Sunt obosit, mă ia somnul. Sar brusc din fotoliu, am impresia că cineva aruncă cu ceva în mine. Uuuf, ce mă speriasem. Mă liniştesc repede, iar aruncă Badea cu pantofii în televizor.

23:45 Dau pe Dan Diaconescu Direct înainte să mă culc. Îmi place de el, e curajos. E serie nouă cu Elodia şi scrie sus : SENZAŢIONAL: În câteva minute, Preşedintele poporului, Dan Diaconescu, îl numeşte pe primul-ministru al Partidului Poporului”. Aştept să văd cine e. Sper că Serghei Mizil, are experienţă la televizor, ar fi bun de prim-ministru. Plus că e băiat bun, ştie când să o dea pe caterincă cu lumea.

23:55 N-am nimerit-o, e Doru Pârv, unul care e cică în pârnaie acum, deţinut politic. Diaconescu îi cere lui Băsescu să nu îşi păteze mâinile de sânge şi să nu recurgă la asasinarea în temniță a premierului poporului.

00:30 Nu pot să adorm. Îl urăsc pe Băsescu. Simt că, cumva, el e responsabilul moral pentru moartea vrăbiuţei.

Despre Franck
My name is Franck. With F from freedom. I'm not saving anyone. I don't forgive anyone. And I don't hate anyone. I'm just surviving to something people usually call "life".

6 Responses to Jurnal de telespectator

 1. evelics says:

  Dacă v-au trebuit atâtea emisiuni tv.pentru a ajunge să-l urâti pe dl.Băsescu,ori sunteti un om….influentabil,ori(mă scuzati) trăiti într-o realitate paralelă.Vă multumesc.

  • Franck Melen says:

   Evelics, cred că nu m-aţi înţeles. Tot materialul este o ironie la adresa isteriei la televiziunile româneşti. Un protest ironic, dacă doriţi. Mă uit foarte puţin la televizor, ceea ce nu mă împiedică să surprind tipologia emisiunilor şi a moderatorilor. Despre ce s-a întâmplat la TV în chestiunea Vântu am citit de altfel de pe bloguri sau de pe unele site-uri 🙂 . Acum (sau în ultimii ani, de fapt) obiectul isteriei este Băsescu, mâine va fi altceva sau altcineva, senzaţia de lehamite va rămâne aceeaşi. Vreau să văd altceva la TV şi sper să prind ziua când n-o să mă mai simt agresat uitându-mă la televiziunile româneşti, de ştiri sau de altceva. Numai bine ! PS : E rar să vezi un blog de poezie, felicitări sincere !

   • evelics says:

    Vă cer scuze pentrucă nu am pătruns sensul celor scrise de dv.Cred că tot ce vedem la tv.încearcă să satisfacă nevoia unui popor cu o educatie asa cum este ea(pentru a nu folosi un termen mai dur),asadar,nevoia de circ,în situatia în care nevoia de pâine nu poate fi satisfăcută(sau nu se doreste acest lucru).Vă multumesc pentru cuvintele de apreciere pentru ceeace încerc eu să fac,în primul rând pentru mine,scriind(fără nici o pretentie)poezie.

 2. vali anghel says:

  Bravo, mosule! M-am amuzat teribil. Sa revii, ca mai am nevoie de „vitamine” ca asta.

 3. Pingback: Istoria zilnica a unui telespectator | Istoria-Romanilor.com

 4. doru says:

  deosebit articol Sorinele :).Pacat ca pt multi romani, acest articol nu e o ironie….- pt ei asta e realitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: